10 Şubat 2021

Hedefe Giden Yolda İlk Destekçilerimiz: Melek Yatırımcılar

Bu yazımızda, geçtiğimiz on yıl içerisinde hayatımıza giren ve bir süredir de fazlasıyla popüler olan start-up kavramının beraberinde getirdiği melek yatırımcılara yer veriyoruz.

Özgün bir fikre sahip olup bunu hayata geçirmek için maddi desteğe ihtiyaç duyan girişimcilere çözüm sunan melek yatırımcılar kimlermiş tanıyalım.

Kimlere Melek Yatırımcı Diyoruz?

Aşina olduğumuz iş süreçlerinin dışında yer alan start-up’ların hedeflerine ulaşmaya çalıştıkları yolda rol olan melek yatırımcılar, başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimcilere hızla büyüyebilmeleri için fon sağlayan kişi, kurum ya da tüzel kişilerdir. Yani, ürününü pazara sunmuş, iş modelinin doğrulanması süreci başlamış ancak hala maliyetlerin yüksek, gelirlerin düşük olduğu dönemde melek yatırımcılar fon aktarımı yaparlar. Melek yatırımcılar sadece maddi destek sağlamaz, sahip oldukları tecrübe, mesleki deneyim ve iş bağlantılarını da destekleyeceği girişimciler ile paylaşırlar. Girişimin hayata geçeceği noktada maddi fon desteğinin tek başına yeterli olmadığını, mentorluk ve iletişim ağı desteğinin de başarıyı getirdiğini düşünürsek melek yatırımcıları seçerken bu etkenleri de göz önünde bulundurmak fayda sağlayacaktır.

Ayrıca melek yatırımcılar, girişim sermayesi yatırımcılarından farklı olarak girişimcilerin olası getiri ve kârlarından ziyade ilk adımlarını beraber atmalarına odaklanıp, maddi olarak bir karşılık beklemezler.

Melek Yatırımcıların Yatırım Kararını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Her girişimin başarıya ulaşabileceği gibi beklenilen hedefe ulaşamayan girişimlerin de olduğunu düşünürsek, melek yatırımcılar bu riskli kararı verirken kayıp yaşamamak için yatırım desteği vereceği start-up’ı yakından tanımak isterler. Bunun için bazı kriterleri de vardır. İyi bir fikri tüm detaylara yer verilmiş bir plan ile sunmak, melek yatırımcılar için ilk kriterler arasında yer almaktadır. Kendi uzman oldukları alandaki bir girişime yatırım yapmayı tercih eden melek yatırımcılar, gerçekçi ve stratejisi iyi belirlenmiş bir girişim görmek isterler. Bu, yatırımcılar tarafından uzun vadede plan yapmayı kolaylaştırır. Ek olarak sektörün bu ürün veya hizmete ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteren analizlerin de tam ve eksiksiz yapılması beklenir.

Sonuç olarak, fikrinize inanıp hayata geçirmek için adım attığınız noktada melek yatırımcılar, maddi ve manevi olarak sizi hedeflerinize ulaştırmada en büyük görevi üstlenirler.


Paylaş:
Yorumlar

Puanınız

İlginizi Çekebilir
15 Temmuz 2021

Endüstri 4.0’ın Öncülüğünde Dijital İkiz Teknolojisi

İlk olarak NASA’nın danışmanlık görevini üstlenen Dr. Michael Grieves tarafından 2002’de ortaya atılan bir kavram olan Dijital İkiz kavramı, canlı veya cansız bir nesne, ürün, süreç veya kişi gibi fiziksel bir varlığın elektronik bir kopyasıdır. Diğer bir deyişle sanal bir modelidir. Ürünün fiziksel olarak yapılmadan dijital ortamda kopyasının oluşturulmasına dayanan bu teknoloji, Endüstri 4.0 vizyonunun bir yansıması olarak görülebilir.

18 Mayıs 2021

Gizlilik Tabanlı Sözleşmeleri Destekleyen Yepyeni Bir Girişim: ARPA

Blokzincirlerin ortaya çıkışındaki en önemli etkenlerden biri de Smart Contract adı verilen akıllı kontratlardır. Akıllı kontratlar, blokzincir üzerinde iki dijital kimlik sahibinin arasında gerçekleşen anlaşmadır ve o blokzincir üzerinde kayıtlı kalır.

12 Nisan 2021

Her Gün Bir Yudum Kahvenin Yanına Biryudumkitap

Kitap severler için geliştirilen Biryudumkitap uygulaması, kullanıcılarının e-posta kutularına her sabah roman ve hikaye pasajları gönderen bir sosyal girişim projesidir.

Platform hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

info@teknolojiileuretelim.com

Bizi Takip Edin
×