10 Aralık 2020

Yakın Geleceğin Meslekleri

Dünyamız teknolojik gelişmelerle beraber her gün yeniden şekilleniyor, bu gelişmeler de beraberinde yeni iş kolları ve istihdam fırsatlarını getiriyor. Bu gelişmelerin temeli olan endüstri devrimleri hayatımızda birçok yenilik meydana getirmiştir. Teknoloji ve sanayinin birleşmesini hedefleyen Endüstri 4.0, özellikle nesnelerin interneti (IoT), büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, dijitalleşme ile birlikte çok fazla değişiklik sunacak. Dijital teknolojilerdeki gelişmeler yakın gelecekte ekonomik büyümede önemli rol oynayacak.

Global danışmanlık firması McKinsey’in geçtiğimiz Ocak ayında yayınladığı “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” adlı raporda, Türkiye’deki yetenek dönüşümünün nasıl olacağına, aranacak özelliklere ve potansiyel mesleklere değinildi. Bu rapora göre, 2030’a kadar var olan 7.6 milyon meslek kaybolarak başka işlere dönüşecek, 8.9 milyon yeni iş grupları kazanılacak, ayrıca tamamı yeni 1.8 milyon iş yaratılacak. Yani kazanılan iş gücü kaybedilenden daha fazla olacak. Meslekler tamamen kaybolmadan sadece şekil değiştirecek.

OECD raporlarına göre, bugünkü mesleklerin %14’ü otomasyona geçti. Örneğin, önceden dokumacıların yaptığı dokuma işini şu anda otomatik tezgahlar yapıyor. Mekanizasyon, birinin işini alırken bir yandan da başka bir istihdam alanı oluşturuyor. Böylelikle tarihe karışan bir iş grubu yerini başka bir iş grubuna bırakmış oluyor.

Hayatımıza girecek robotlar da insani fiziksel gücün kullanımını azaltarak insan hayatını kolaylaştıracak, insanlar da bir iş sürecinin sadece karar verme ve yönlendirme aşamalarında rol oynayacak. Yani aslında robotlar mesleklerimizi elimizden almak yerine, iş yükümüzü hafifletecek ve böylelikle meslekler yeniden tanımlanacak.

Otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerdeki gelişmeler çalışma şeklimizi ve başarılı olmak için sahip olmamız gereken özellikleri değiştiriyor. Yaratıcılık, insan yönetimi, teknik bilgi, veri analizi, analitik ve eleştirel düşünce, pratiklik, karmaşık problemleri çözme becerisi ve kriz yönetimi gibi özellikler öne çıkmaya başlıyor.

Gelecekte hayatımızda yer alacak mesleklerin aslında ortak bir özelliği var:

STEAM. Bilim (S), Teknoloji (T), Mühendislik (E), Sanat(A) ve Matematik (M) disiplinlerinin tüm endüstrilerin gelişiminin temelinde olduğu düşünülüyor. Bu disiplinlerdeki becerileri ve iş platformlarını öğrenmek, gelecekte iş piyasasında yer edinmede muhakkak işe yarayacak.

Geleceğin popüler meslekleri ile ilgili blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Paylaş:
Yorumlar

Puanınız

İlginizi Çekebilir
15 Temmuz 2021

Endüstri 4.0’ın Öncülüğünde Dijital İkiz Teknolojisi

İlk olarak NASA’nın danışmanlık görevini üstlenen Dr. Michael Grieves tarafından 2002’de ortaya atılan bir kavram olan Dijital İkiz kavramı, canlı veya cansız bir nesne, ürün, süreç veya kişi gibi fiziksel bir varlığın elektronik bir kopyasıdır. Diğer bir deyişle sanal bir modelidir. Ürünün fiziksel olarak yapılmadan dijital ortamda kopyasının oluşturulmasına dayanan bu teknoloji, Endüstri 4.0 vizyonunun bir yansıması olarak görülebilir.

18 Mayıs 2021

Gizlilik Tabanlı Sözleşmeleri Destekleyen Yepyeni Bir Girişim: ARPA

Blokzincirlerin ortaya çıkışındaki en önemli etkenlerden biri de Smart Contract adı verilen akıllı kontratlardır. Akıllı kontratlar, blokzincir üzerinde iki dijital kimlik sahibinin arasında gerçekleşen anlaşmadır ve o blokzincir üzerinde kayıtlı kalır.

12 Nisan 2021

Her Gün Bir Yudum Kahvenin Yanına Biryudumkitap

Kitap severler için geliştirilen Biryudumkitap uygulaması, kullanıcılarının e-posta kutularına her sabah roman ve hikaye pasajları gönderen bir sosyal girişim projesidir.

Platform hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

info@teknolojiileuretelim.com

Bizi Takip Edin
×